Servis i Punjenje Auto Klime Osijek

Auto klima se danas ubraja u najvažnije sporedne dijelove automobila, koji osiguravaju ugodnost tijekom cijelog putovanja.
 
Ipak, za pravilno funkcioniranje auto klime nije dovoljno samo uključiti je i isključiti nakon korištenja; radi se o puno više stvari.
 
Pripremite vašeg limenog ljubimca za vruće ljetne dane te obavite redovni servis auto klime na vrijeme. S povjerenjem nam se obratite u autoservis Auto Mall-a, a naši će stručnjaci uzeti brigu u svoje ruke. Dijagnosticirat će eventualni kvar te u skladu s najvišim standardima i kvalitetom servisirati vašu auto klimu.
 

Princip rada auto klime

Plin iz auto klime prolazi kroz isparivač te stiže do kompresora. Kompresor povećava tlak i temperaturu plina nakon čega ga izbacuje prema kondenzatoru, odnosno hladnjaku koji hladi plin. Nakon toga, plin je u tekućem stanju te odlazi u isušivač vlage. Zatim dolazi do ekspanzijskog ventila gdje se ponovno pretvara u mješavinu plina i tekućine. Plin zatim isparava, ventilator usisava topli zrak koji prelazi preko isparivača, hladi se i kao takav dolazi u kabinu. Plin ponovno ulazi u kompresor te se cijeli postupak ponavlja.
 
Za kvalitetan rad auto klime nužna je pravilna upotreba uređaja koja podrazumijeva:
–              Rashlađivanje kabine automobila
–              Podešavanje odgovarajuće temperature te kruženje zraka
–              Isključivanje klima uređaja prije parkiranja vozila uz ostavljenu uključenu ventilaciju
 

Održavanje auto klime

Za pravilno funkcioniranje auto klime, potrebno ju je tijekom cijele godine  dobro održavati.
 
Dakle, redovno isprobavajte radi li vaša auto klima te čim uočite neke nepravilnosti, obratite se ovlaštenom autoservisu. Savjetujemo vam da ne čekate prve dane ljeta, već funkcionalnost auto klime provjerite u proljeće. Ne samo da ćete imati više vremena za uklanjanje nepravilnosti već će i kvarovi zasigurno biti manji.

Od ključne je važnosti i redovno mijenjanje filtera. S obzirom na to da se u sistemu auto klima nakupljaju kojekakve bakterije, redovna zamjena filtera nužna je za pravilno funkcioniranje uređaja. Stručnjaci preporučuju zamjenu filtera nakon svakih 10 – 15.000 kilometara, ovisno o vrsti vozila.

Poput bilo kojeg drugog uređaja u autu, ali i izvan njega, za pravilno funkcioniranje istoga od velike je važnosti njegova redovna upotreba. Ako povremeno uključujete auto klimu, čak i u hladnijim danima, povećavate vjerojatnost njezinog duljeg životnog vijeka. Točnije, stručnjaci preporučuju da se barem jednom tjedno uključi auto klima.

Prije nego što se parkirate i ugasite automobil, obavezno isključite auto klimu, no ostavite uključenu ventilaciju, jer ventilator služi kao isparivač te ujedno usporava razvoj bakterija (koje nastaju zbog vlage na isparivaču) i sprječava nastanak neugodnih mirisa.

Ostale usluge servisiranja auto klime

Osim dijagnosticiranja i servisiranja auto klime, u našem autoservisu stručnjaci obavljaju i ostale usluge servisa kao što su:
•             Testiranje rada auto klime
•             Punjenje auto klime
•             Kontrola sistema klimatizacije
•             Čišćenje auto klime
•             Dezinfekcija auto klime
•             Zamjena kompresora auto klime
•             Recikliranje plina
•             Pročišćavanje sistema klimatizacije
•             Vizualni pregled filtera
•             Vakuumiranje sistema
 

Dezinfekcija auto klime

Dezinfekcija klima uređaja obavlja se uz pomoć posebnih sprejeva i kemijskih sredstava. Dezinfekcijom zračnih kanala auto klime uklanjaju se bakterije, plijesan i neugodni mirisi koji dolaze iz sistema rashlađivanja.
 

Servis auto klime

Poput bilo kojeg drugog uređaja, servis auto klime potrebno je obavljati redovno, a ne tek onda kad se klima pokvarila. S obzirom na to da se svake godine količina rashladnog sredstva gubi, točnije između 3 – 8% plina koji je nužan za izvrsno hlađenje  te staro ulje gubi na kvaliteti što dalje utječe na lošiji rad uređaja, servis auto klime potrebno je obavljati svake dvije godine.

U sklopu servisiranja klima uređaja, obavlja se i punjenje klime te izmjena ulja u kompresoru.  Dovoljno plina u auto klimi ključno je za pravilan i neometan rad uređaja. Iako će pokretanje kompresora ukazati na nedostatak plina te ćete primijetiti topao zrak iz ventilacijskih otvora, savjetujemo vam da punjenje klime kao i kompletan servis uređaja obavite što prije, kako ne bi došlo do većih problema. Stručnjaci iz autoservisa Auto Mall vas očekuju!